Speciaal fonds voor particulieren om huis te verduurzamen

logo Provincie Gelderland  Toekomstbestendig Wonen Lening

REGIO – De provincie Gelderland start een speciaal fonds waar particulieren geld kunnen lenen om hun huis te verduurzamen. Voor dit fonds komt tien miljoen euro beschikbaar, zo heeft de provincie donderdag bekendgemaakt.

Via het fonds kan men een zogeheten Toekomstbestendig Wonen Lening afsluiten, waarvoor men momenteel hooguit 2 procent rente betaalt. Het gaat om leningen van minimaal 2.500 euro en maximaal 50.000 euro.

Fonds ook bedoeld voor sanering asbest-daken

De provincie wil het fonds samen met gemeenten opzetten. Inwoners kunnen alleen geld lenen, als hun eigen gemeente meedoet met het fonds. De provincie hoopt dat zoveel mogelijk gemeenten deelnemen aan het fonds, opdat veel mensen er gebruik van kunnen maken.

Volgens de provincie biedt het fonds vooral ook kansen voor mensen die af willen van hun asbest- dak. Vanaf eind 2024 zijn asbest-daken verboden. De provincie wijst er op dat er in Gelderland nog 23 miljoen vierkante meter aan asbest-daken aanwezig zijn.   

Ook ouderen kunnen lenen

Het zijn de gemeenten die straks beoordelen of iemand in aanmerking komt voor de lening. Ook ouderen kunnen gebruikmaken van het fonds, aldus de provincie. Vaak komen ouderen via een bank niet snel meer in aanmerking voor een hypotheek of lening.     

Volgens gedeputeerde Peter Drenth van de provincie, die verantwoordelijk is voor energietransitie, kunnen dankzij het fonds ook mensen met een kleine portemonnee hun huis duurzamer maken.  

Het nieuwe fonds wordt straks beheerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Het is de bedoeling dat het (SVn) vier verschillende leningen gaat aanbieden. 

Via mediapartner RN7 

2019 0126 Mediapartners Provincie lening Provinciehuis
Foto Twitter  
[advertentie]

#wijchenseomroep